Mesiac srbskej kultúry prináša aj srbské dokumentárne filmy

13.09.2012 Trnava

Trnava 13. septembra (TASR) – V rámci Mesiaca srbskej kultúry v Trnave pozývajú srbskí umelci na Dni srbského dokumentárneho filmu. V Malej synagóge môžu návštevníci vidieť spolu päť zaujímavých snímok súčasných autorov.

Dnes od 19. hodiny sú na programe prvé tri – 51-minútový dokument Piesňou a hudbou písané o rodine Rus z dediny Deske pri Segedíne, ktorá maďarskej a srbskej medicíne, diplomacii a kultúre dala dvoch diplomatov, troch lekárov a jedného herca. Film Láska režiséra Vladimira Borisavľevića je o spisovateľovi Draganovi Kuruzlijovi z hory Tare, ktorý cez rozprávky hovorí o sebe i všetkých ľuďoch. Je to film o láske ako záchrane pre človeka, ktorého poznačila osobná tragédia. Záver dnešného večera bude patriť 18-minútovým Strážcom ticha režiséra Dragana Elčića o obyvateľoch a osudoch kláštora Visoki Dečani.

V piatok 14. septembra pre pre divákov pripravený film Poprechádzajme sa ku Kosovu a Metochije režiséra Igora Požgaja a Lastovička o priateľstve starca s vtáčikom.

Popri projekciách si návštevníci môžu v Malej synagóge pozrieť aj štyri aktuálne výstavy srbských výtvarníkov- sochy Stojadina Cvetkoviča, fotografie Milivoje Miša Jocič a Martina Candira a ikony Dušana Neškoviča a Alimpije Košarovského. Na 20. septembra je pripravený akordeónový koncert Priateľstvo cez hudbu. Mesiac srbskej kultúry v Trnave zabezpečil Spolok Srbov na Slovensku.
 

Vyberte región